måndag 7 januari 2013

Att få barn att mogna.

På föreläsningen "Varför lyssnar inte Kalle" pratar Gordon Neufeld om att barn inte kan hålla två känslor i huvudet samtidigt innan de mognat tillräckligt. De kan inte känna att de just nu är arga på mamma, men att de älskar henne ändå utan de antingen hatar eller älskar. Det här är något som vissa personer aldrig blir av med, de får aldrig möjligheten att mogna så att de kan förstå sina ibland motstridiga känslor. T.ex har de svårt att fortsätta med något, som de egentligen gillar, för att det just nu är skitjobbigt. Så vi började fundera på hur vi ska kunna hjälpa våra barn att mogna på detta plan, om det är något vi ska tänka på eller så.

Igår sa vår treåring till oss när vi åt pannkakor: -Jag är mätt i magen, men inte i munnen!
Så barn mognar, vi behöver bara låta dem göra det! Vi hjälpte henne att förstå sina motstridiga känslor, att ibland vill man äta mer för att det är så gott, men man är mätt så man får inte plats med mer.

Samhället idag är så inriktat på resultat, på läroplan i förskolan som bestämmer vad ett barn ska kunna. Barn ska gå förskola och skola för att utvecklas rätt. Vi ska tvinga fram mognaden och fort ska det gå. Jag är övertygad om att om vi istället låter våra barn utvecklas på de områden de är intresserade av och i sin egen takt, så kommer de nå djupare mognad och det kommer i de flesta fall utvecklas fortare. Om nu hastigheten på utvecklingen ens ska behöva mätas.

Själv har jag hellre fria barn som utvecklas långsammare än medel men verkligen utvecklas och inte bara lär sig att verka utvecklade, än jag har "normala" barn som ska dresseras till utveckling och mognad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar